Har du förlåtit dig själv?

Ni vet den där ryggsäcken man kan bära runt på? Den där ryggsäcken som hänger där bakom vart du än går. Den är tung som bly, den tynger dina axlar och ger märken på huden. Detta är en speciell typ av ryggsäck för den är nämligen fylld av din personliga historia. Den innehåller minnen, tankar, känslor och sår. Du vet att du borde ta av dig den men du vet inte om du kan. Du vet inte ens hur du gör. Tänk om det enda man behöver göra för att slippa bära runt på denna ryggsäck är att säga ett litet ord till sig själv. Och mena det.

En dag för några veckor sedan hade jag en sådan dag då jag kände mig helt lost. Tankarna for runt helt okontrollerat i huvudet på mig och jag kände mig ledsen. Det är de dagarna man är så tacksam för att man har vänner som finns där, lyssnar och ger kärlek.

Min vän Sandra (tack för att du finns!) ställde mig en fråga som fick mig att tänka till. En enkel fråga men som jag inte ens har reflekterat över. Hon frågade mig:

”Marie, har du förlåtit dig själv?”

Hm, jaa.. har jag det?

Det är hemskt att den personen vi har svårast att förlåta, det är oss själva. Vi kan gå ett helt liv och ångra saker som vi har gjort, dåliga val och beslut vi har tagit eller konstiga beteenden vi har haft. Vi måste förstå att man måste göra misstag för att lära sig något. Vi måste kunna förlåta oss själva. För hur mycket respekterar jag mig själv om jag inte kan acceptera att jag också kan göra fel? Att jag inte är mer än mänsklig?

Vår historia är just HISTORIA. Det jag bär runt på i min ryggsäck ska inte få påverka min framtid på ett negativt sätt. Det är ett val jag måste göra. Det är ett beslut jag själv måste ta. Gör jag inte det kommer jag att bära runt på det i flera år framöver och det tänker jag inte tillåta.

Jag skrev följande i min anteckningsbok samma kväll:

”Jag förlåter mig för själv att jag har gjort saker jag inte borde. Jag förlåter mig själv för att jag har sårat mig själv, och andra. Jag förlåter mig själv för att jag låtit mig själv bli trampad på. Jag förlåter mig själv för att jag har struntat i mitt eget hjärtas röst. Jag förlåter mig själv för att jag har gjort fel val och sagt fel saker. Jag förlåter mig själv för att jag ägnat så mycket tid och energi åt att försöka ändra på andra. Jag förlåter mig själv.”

Jag vill att du ska fråga dig själv samma sak; Har du förlåtit dig? Om inte, bestämt dig för att göra det. Det är inte lätt men gör en överenskommelse med dig själv att du inte ska låta dig påverkas av det du bär i din ryggsäck. När du står inför ett beslut, låt inte rädsla över att det ska bli som det tidigare har blivit hindra dig. Framtiden är inte din historia i repris. Om du inte vill att det ska vara det.

Kärlek och POWERPEPP,

Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s