Vilken väg väljer du?

väg

Jag älskar människor som vågar vara sig själva och som vågar visa vem de är men ibland tycker jag att det kan bli överdrivet. Behovet av att ha rätt ”tar över” och det blir till en maktkamp.

Många av oss människor har starka och tydliga åsikter om allt, hela tiden och har ingen som helst förmåga att diskutera med människor. Det är inte fel att ha en åsikt och att stå för den men ibland tycker jag det går för långt när man HELA TIDEN och ALLTID ska ha rätt. Man skulle aldrig få för sig att ”ge med sig” och ta in andras tankar och perspektiv i det hela. Man har redan bestämt sig för att vinna diskussionen och det är det som är det viktiga. Eller?

Jag anser att det blir svårt att utvecklas och att växa som människa om man är fast besluten för vad som gäller i alla lägen. Man kan ha en stark åsikt men ändå vara öppen för nya inputs, nya intryck och nya tankar. Allting är inte svart eller vitt.

Vi saknar ibland förmågan att förstå andra människor. Så även jag vid vissa tillfällen. ”Hur tänker han egentligen?” ”Så kan hon ju inte göra!” Vi utgår alltid från vår egen referensram, det finns inget annat. Alla som inte tycker som vi är konstiga. De som inte har samma religion som oss själva är konstiga, de som gillar annan mat än konstiga, de som är morgonpigga är konstiga, de som inte väljer att skaffa barn är konstiga. De som inte är som oss själva är konstiga.

Vi måste förstå att vi kan ha en tydlig riktning, en tydlig väg på vad vi vill och vad vi tycker men vi behöver inte alltid skrika ut den för att hävda oss själva. Jag tycker snarare det är en styrka att kunna hålla saker för sig själv och inte ha behovet av att ”ha rätt”. Jag är trygg i det jag känner, jag behöver inte ha bekräftelse utifrån.

Det kan också ses som en styrka att kunna ändra sig, att kunna byta väg, att kunna se saker på nya sätt. Om vi aldrig är beredda att släppa in nytt kommer vår framtid bara bestå av gamla upprepningar av vårt förflutna.

Jag vill i alla fall leva mitt liv öppensinnat, jag vill kunna haffa nya möjligheter när de kommer flygandes men då måste jag ha förmågan att kunna se dem när de visar sig. Lever vi alltid i gamla spår, i gamla inrutade åsikter och vanor så kommer vi inte att kunna se dem. De ingår inte i den förutbestämda väg som vi har planerat för oss själva.

Foto: Sabina Kerbavac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s