Sluta pensionsspara!

Alla vet ju vad det innebär att pensionsspara, man sparar lite av tillgångarna man har idag till ett senare tillfälle längre fram i tiden. Då som först ska man ska leva det liv man så länge längtat efter.

Varför inte strunta i pensionssparandet (och nu menar jag inte så drastiskt som det kanske låter) utan mer om att våga tänka om. Väga leva lite mer nu idag. Våga passionsspara istället för att pensionsspara. Spara lite till framtiden men även en del till dina passioner och sådant du vill göra nu. Jag tänker inte bara på pengar utan i princip allt; drömmar du har, saker du vill göra, saker du inte vill göra och så vidare. Det är tankesättet jag vill öppna upp för att vi faktiskt inte behöver vänta med att leva. Vi kan börja redan idag.

Något man kan göra är att bestämma sig för att börja ta ut minipensioner vilket innebär att man tar ledigheter, pauser och tid för sig själv och sina passioner under hela livet istället för att spara allt till framtiden.

Jag personligen har varit sjukt dålig med att ta ut minipensioner. Jag har alltid varit en ”spara” och alltid varit fastlås i tankar om att det blir bättre sen. Där framme i framtiden kommer jag att ha allt jag vill och jag kommer att vara så himla lycklig! Denna inställning hade jag väldigt länge. Tills jag en dag insåg att det inte alls var så jag ville leva mitt liv. Jag vill inte sätta mitt liv på default och vänta med att vara lycklig. Jag vill vara lycklig här och nu. Framtiden kommer vilket fall, så är det inte bättre att leva lite gott nu när man kan?

Jag vill göra allt jag vill göra. Jag vill inte vänta. Jag kanske har ändrat mig när framtiden väl kommer och då har all väntan varit förgäves.

Jag tror det skulle göra oss mycket gott om vi tog oss fler minipensioner. Jag tror att det skulle öppna upp för mer tid för inre reflektion, mindre stress och mer glädje i vardagen. Ta en vecka, en månad, ett år. Eller varför inte små minipensioner flera gånger i veckan. Lite som en återhämtningstid där du kan ladda upp batterierna ordentligt. Dessa pensioner kan vara hur korta eller hur långa som helst, huvudsaken är att du tar plockar ut dem från ”pensionskontot”.

Vi arbetar ofta hela året för att under 4-5 veckor på sommaren ”vila upp oss” men då har vi inplanerade aktiviteter 80 % av ledigheten. De andra dagarna blir vi stressade över att vi inte kommer att hinna med allt man måste göra när man är ledig. Dagarna då det är dåligt väder blir vi förbannade för att man inte kan göra de uteaktiviteter man hade tänkt. Vi ska bada, bygga på solbrännan, åka dit och hit, hälsa på honom, henne och alla andra. Vi tar ut allt vi sparat under året och på sommarsemestern ska vi göra ALLT!

Självklart är det bra att spara (så jag ljuger lite i rubriken) men mitt budskap är att inte spara på allt. Vi fungerar lite så, vi som bor i ”landet-lagom” att vi inte vill leva ut allt vi kan här och nu utan vi vill gärna spara på det. Begrepp som ”Det finns en dag i morgon också” eller ”Det kommer jag att ha nytta av sen”, skit i dem! Lev här och nu och gör det fullt ut!

 

För varför spara på allt om det en dag kan vara för sent?

 

Kärlek och POWERPEPP,

Marie

Kommentera, diskutera och kom med egna tankar & funderingar och glöm inte att dela med dig nedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s